Spis carbs til morgenmad og hold vægten nede efter vægttab

time under tension træning

Kulhydrater er jo de sidste par år blevet til noget fanden selv har skabt.

Kig på et stykke brød og du kan lige så godt købe et par bukser i størrelsen større.

Men er de virkelig så slemme?

Et hold forskere har kigget på to hold overvægtige mennesker der fulgte et 16 ugers vægttabsforløb og et efterfølgende 16 ugers justeringsforløb.

Den ene gruppe spiste morgenmad et lavt kulhydratindhold og den anden gruppe spiste en morgenmad med højt protein og kulhydratindhold.

Resultatet efter de første 16 uger var at begge grupper havde tabt sig omkring 14 kg.

Herefter fulgte et 16 ugers justeringsforløb ud af diæten, hvor low carb gruppen tog 11 kg på igen og høj carb gruppen tabte sig yderligere 7 kg. Dramatisk forskel.

Hvorfor så det?

Ved at spise kulhydrater til morgenmad reduceres Grehlin niveauet (sult hormonet – læs mere her) med 45% hvor det kun bliver reduceret med 29% ved en low carb morgenmad. Yderligere føltes high carb morgenmaden mere tilfredsstillende end low carb morgenmaden. Begge dele gør at man ikke er så tilbøjelig til at hoppe af vognen når man ikke længere er på diæt, da man i højere grad beholder sine gode vaner. Forstået på den måde at man lærer at spise kulhydrater i begrænsede mængder og ikke overspiser dem, når man får lov at spise dem igen efter endt diæt.

Det interessante ved denne undersøgelse var at man brugte stillesiddende, svært overvægtige mennesker. Hvis man er normalvægtig i den tungere ende og aktiv, så tolererer man alt andet lige kulhydrater bedre (bedre insulinrespons) og det giver derfor endnu mere mening at inkludere kulhydrater, både for at kunne træne bedre og for at få nogle spisevaner der er holdbare i længden.

Er det så afgjort at kulhydrater godt kan bruges i et vægttabsforløb?

Nej, i sidste ende handler det om kalorieunderskud og sundere livsvaner. Hvis man har det bedre med helt at undgå kulhydrater, så bør man gøre det. Hvis har man det bedre med moderate kulhydrater, så bør man gøre det. Det vigtigste er hvad der virker for en.

Kilde:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22178258

Kunne du lide denne artikel?

Tak for din feedback