6 anledningar att prova chiafrön

chiafrön
Join the conversation

Visste du att chiafrön är ett av de mest hälsosamma livsmedlen i världen? Det är sant. För att vara så små är chiafrön extremt näringstäta – fullmatade med protein, omega 3-fetter, fibrer och antioxidanter, för att nämna några. Ordet chia kommer från det gamla Mayafolkets ord för ”styrka”, och det är lätt att förstå varför.

Vad är det som gör chiafrön så nyttiga?

1.) Protein och aminosyror

Chiafrön innehåller hela 20 g protein per 100 g, och innehåller alla de 8 essentiella aminosyrorna. Om du är aktiv behöver du protein för återhämtning, ännu mer ifall du styrketränar eller kör mycket högintensiv träning. Chiafrönas aminosyraprofil är en extra bonus, den säkerställer att du får i dig alla de aminosyror som behövs för muskeltillväxt och reparation.

2.) Högt fiberinnehåll

Chiafrön har ett högt fiberinnehåll, 38g per 100 g för att vara exakt. Det höga fiberinnehållet höjer inte blodsockernivåerna och majoriteten av kolhydraterna kommer från fibrerna. I magen sväller chiafröna, vilket ger en mättnadskänsla. Detta gör att chiafrön är bra för att kontrollera aptiten.

3.) Essentiella fettsyror

Chiafrön innehåller essentiella fettsyror och har visat sig öka innehållet av alpha-linolinsyra i blodet samt eikosapentaensyra (EPA) vilket kan kopplas till bra hjärthälsa. Ökade nivåer av Omega-3 kopplas också till en minskning av triglycerider, lägre kolesterolnivåer och förbättrat skydd för lederna.

4.) Järn och magnesium

En portion på 20 g chiafrön innehåller dubbelt så mycket järn och magnesium som spenat! Järn är en vital komponent för hemoglobin, proteinet som bär syre och koldioxid i blodet. Suboptimala nivåer av järn kan påverka mängden syre som transporteras till musklerna under träning-vilket kan påverka prestationen. Järn kan också kopplas till produktionen av ATP, varför kroppens möjlighet att producera ATP minskas om järnet är för lågt. Magnesium har en rad viktiga funktioner i kroppen, det påverkar saker som muskelkontraktion och avslappning, cardioaktivitet och benmetabolism, men det spelar också en central roll i både anaerob och aerob energiproduktion.

5.) Kraftfulla antioxidanter

Chiafrön är fullpackade med antioxidanter som hjälper till att skydda kroppen mot fria radikaler, genom att reducera påverkan av oxidativ stress, vilket kan ge skador på cellerna.

6.) Mångsidighet

Chiafrön passar alla oavsett om du är vegetarian, vegan, eller om du vill ha ett livsmedel som är fritt från gluten, mjölk (mjölkprotein och laktos) eller soja.

Strö dem på Complete Protein Porridge™, på yoghurten, i en proteinshake, på salladen eller använd dem i bakning. Chiafrön är mycket användbara. Chiafrön har lång hållbarhet, mycket bra livsmedel att alltid ha hemma.

Lägg till chiafrön i din kost

Om du tycker det verkar lite trist att bara lägga chiafrön i din proteinshake varför inte testa fölande recept?

Proteinröra med chiafrön- och mandel
Är det möjligt att något så enkelt kan smaka så gott och innehålla så mycket näring? Testa själv!
Innehåll per portion: 144 kalorier, 6,3 g protein, 4 g kolhydrater och 12,5 g fett.

Chia och Mandel proteinröra

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *