Gojibär – Superbäret fullproppat med antioxidanter

Gojibär
Join the conversation

Gojibär ser ut som små röda, torkade russin – och de är riktigt bra för dig! Enligt experter är de fullproppade med vitaminer, antioxidanter och kan bidra till att reducera stressnivåer. Läs mer om dessa superbär nedan.

Vad är gojibär?

Gojibär, som även kallas för Bocktörne, kommer från Asien och har använts inom kinesisk medicin i över 6,000 år. Dessa små bär påstås bland annat öka immunförsvaret, skydda mot hjärtsjukdomar och förbättra livslängden.

Vad innehåller gojibär?

Gojibär är en så kallad superfruit och innehåller bland annat hela 18 aminosyror och 13 g protein per 100 g. De är också en väldigt god källa till C-vitamin och antioxidanter, något som är nödvändigt för att reducera oxidativ stress från träning för att minska skador på cellerna och motverka infektion.

Dessa näringsrika bär är även en god källa till betakaroten, ett ämne som kan bidra till att förbättra synen och underhålla kroppens celltillväxt.

Varför äta gojibär?

Gojibär innehåller vitaminer och mineraler som kan bidra med allt från att reducera inflammation, höja energinivåer till att kontrollera kolesterolet – de är med andra ord bra för en god allmänhälsa.

Fördelarna med Gojibär lyftes fram av en studie där gojibärens effekt på influensa studerades. Ren et al (2012) upptäckte att Gojibär interagerade med influensavaccinet och att det bidrog med extra skydd mot viruset genom att höja aktiviteten hos de dentritiska cellerna. Dentritiska celler spelar en central roll i immunförsvaret när det gäller att skydda mot virala infektioner. De dentritiska cellerna är de som spanar efter virus eller bakterieangrepp och hissar varningsflagg. Ren et al (2012) observerade också ett ökat svar hos antikroppar och bättre skydd mot influensan.

Hur adderar jag gojibär till kosten?

Kombinationen av protein, vitamin och mineraler gör att gojibär är perfekta att komplettera kosten med. Gojibär kan ätas som ett snack, precis som de är, men är också ett gott tillägg i muesli, gröt och sallader. Testa dig fram!

Comments are closed.