Idrottsnutrition för nybörjare

Join the conversation

Så, idrottsnutrition eller kosttillskott är nytt för dig, men du har sett andra använda det i gymmet och du skulle gärna vilja dra nytta av samma fördelar som de andra. Var börjar du?

Vi förstår helt och hållet att alla dessa produkter som erbjuds tex pre-workoutspost-workoutswhey proteinvitaminer och mineraler kan vara mycket förvirrande.
Hursomhelst vi finns här för att reda ut begreppen och hjälpa dig att göra det bästa valet för dig, för dina mål. Vi börjar från början. Låt oss klargöra att detta handlar om tillskott så det är viktigt att först förstå meningen med tillskott – något som tillsätts till något annat för att komplettera eller förbättra det. Detta är viktigt för oss att förmedla. Vi på BULK POWDERS vill tydliggöra att våra produkter inte är gjorda för att ersätta din kost. De finns för att komplettera din kost, komplettera din diet eller förbättra resultatet av din diet.
Det är mycket viktigt att belysa att det fortfarande råder en del förvirring på marknaden kring just kosttillskott; inräknat måltidsersättning. Detta är aldrig vårt mål, dvs att ersätta mat, istället tror vi att kosttillskott kan användas effektivt för att stödja eller öka ditt intag av vissa näringsämnen som du kanske inte får tillräckligt av via kosten. Några bra exempel på näringsämnen som det kan vara svårt att få i sig tillräckligt av via kosten är essentiella fettsyror och D vitamin.
Utöver att komplettera, förhöja eller fullvärdiggöra din diet kan kosttillskott också erbjuda fantastisk bekvämlighet. Vårt arbete och sociala liv ger oss mindre tid för att förbereda mat- kosttillskott kan hjälpa till här genom att erbjuda snabba alternativ till extra kalorier, protein, vitaminer och mineraler. Men kom ihåg att riktig mat skall utgöra grunden i kosten, kosttillskott kan dock vara mycket bra alternativ jämfört med ohälsosam snabbmat.

KOMMA IGÅNG
Motsatt vad du kanske tror så skall du inte börja med att leta efter det perfekta kosttillskottet på webben, i hälsokostaffärer eller i magasin. Det bästa är att börja med att se över din kost och din träningsplan. Äter du rätt sett till dina mål? Tränar du rätt för att ta dig mot dina mål? När du har satt dessa två bitar, dvs rätt kost och träning för din mål, då kan du mer specifikt bestämma dina behov av kosttillskott.
Ta ”muskeltillväxt” som exempel, hur vet du vilka kosttillskott som är rätt för dig?
Vi har listat 5 saker som bidrar till muskeltillväxt och som näringsämnen och kosttillskott kan påverka.

Kalorier
Äter du tillräckligt med kalorier för att ha tillräckligt med energi till träningen och muskeltillväxten? Om du inte äter tillräckligt överväg en gainer, som tex INFORMED MASS™ för att komplettera kosten med extra kalorier.

Protein
Har du ett adekvat intag av protein i din kost? Runt 1,5-2 g protein per kg kroppsvikt rekommenderas. Det ger ca 120-160g protein per dag för någon som väger 80kg. En bra whey protein shake ger mycket och bra protein till dina muskler.

Öka träningsintensiteten
Hårdare träning stimulerar muskeltillväxten. Hårdare kan vara tyngre, mer volym (sets/reps), ökad längd i tid. Kreatin är extremt populär eftersom det är en högintensiv energikälla. En produkt som  AFTERMATH™ innehåller Kreatin men även kolhydrater, whey protein och HMB.

Reducera muskelnedbrytningen
Intensiv tyngdlyftning kan orsaka signifikant muskelnedbrytning. – adekvata protein och näringsämnen kan hjälpa till att minska detta. En långsam tillförsel av protein på natten är ett bra val. Detta fås genom att ta tex långsamma proteiner

Optimera hormonnivåerna
Testosteron spelar en viktig roll för muskeltillväxt. Fettintag, Zink, D Vitamin kan alla bidra till att optimera testosteronnivåerna. Om du går igenom listan kanske du kan lista ut vad i kosten som du kanske saknar. Du kan sen titta på kosttillskott som främjar just det. Zink, D-vitamin, och fiskoljor kan alla assistera testosteronnivåerna. Alternativt kan en formula som Complete T-Booster ge testosteronnivåerna en boost.

KOSTTILLSKOTT TIMING
PRE-WORKOUT
Varför ska det användas?
Ifall du tränar tidigt på morgonen eller efter en lång dag på jobbet då kan din energidepåer vara påverkade. Du kanske har fastnat på en platå på gymmet och du kommer inte vidare, du behöver en extra boost för att pusha och fortsätta att utvecklas. Varför inte testa ELEVATE™ , det är vår premium pre-workout formula.
Varför är det bra?
Pre-workout produkter hjälper till att förbättra mentalt fokus, energinivåer, prestation och i många andra fall öka pumpen(blodflödet) under träningspasset.
Hur använder jag det?
Inta pre-workout ca 30-45 minuter före träning.

INTRA-UNDER TRÄNINGSPASSET
Varför skall jag ta något då?
Om du tränar under lång tid eller om du tränar mycket intensivt då kan en produkt att ta under träningspasset vara till fördel. Dessa produkter kallas ofta för ”Intra”. Testa Complete Intra-Workout™, det är fullt av BCAA, Glutamin och Citrullinmalat tillverkat för att få dig att köra fullt blås på alla cylindrar när du tränar.
Varför är det bra?
En ‘Intra’ workout produkt tillför musklerna aminosyror för att hjälpa till att motverka muskelnedbrytning och främja proteinsyntesen vilken behövs för att främja muskeltillväxt.
Hur använder jag det?
Sippa på en 500ml flaska med intra-workout under tiden du kör dina mest intensiva träningspass.

POST-WORKOUT
Varför ska jag använda det?
’Fönstret’ refereras det ofta till när man intar näringsämnen post-workout, eller efter träning. Det sägs att det är då det är som mest fördelaktigt att inta protein och kolhydrater för att främja muskeltillväxt och återhämtning. Realistiskt finns det inte någon särskild tid då kolhydrater och protein bör intas, men det är helt klart en fördel att inta dem så snart det går efter avslutad träning. Detta hjälper musklerna att tanka och tillför musklerna protein så att muskeltillväxt och återuppbyggnad kan påbörjas.
Hur använder jag det?
Blanda en shake så snart det går efter träningen. Att inta en balanserad måltid 60-90 minuter senare kommer också att hjälpa till med återhämtningen och muskeltillväxten. Post-workout återhämtning pågår hela tiden och är inte begränsat bara till post-workout shaken.

Comments are closed.