LISS eller HIIT

Join the conversation

Är du TEAM LISS eller TEAM HIIT?  Alla vet att konditionsträning har sin givna plats i en viktminskningsfas. Det debatteras dock kring huruvida LISS eller HIIT egentligen är bäst. Vilken metod är bäst för fettförbränning men bibehåller samtidigt muskelmassan? Old-school favoriserar LISS, men låt oss ta reda på om LISS borde stanna kvar i det förgångna eller följa med in i framtiden.

VAD ÄR LISS och HIIT?

LISS står för ”Low Intensity Steady State”. Ganska självförklarande egentligen – LISS är all sorts konditonsträning  som känns som lätt ansträngande på den personliga intensitetsskalan och utförs i Steady State. LISS konditionsträning ligger ofta mellan 45-60% av maxpuls och intensiteten ändras inte efter att du värmt upp och är igång. Tänk power walk, crosstrainer i jämn takt och motstånd, en lätt cykeltur på plan mark utan backar. HIIT står för “High Intensity Interval Training” – en träningsform där högintensiva intervaller varvas med lugnare återhämtningsintervaller.

HUR SKILJER SIG LISS FRÅN HIIT?

Det är nu det börjar bli lite mer komplicerat. LISS använder fett som primär energikälla, vilket låter toppen tills vi inser att LISS bränner färre kalorier än HIIT. Alltså, LISS kommer att använda en högre procentandel energi fån fett, men den totala kaloriförbrukningen är mycket lägre än med HIIT.

LISS är mycket mindre krävande än HIIT och våra kroppar kommer mer troligt att anpassa sig efter det. Tänk cykla till jobbet jämfört med att köra all-in intervaller på spinningcykel. Lågintensiv konditionsträning som lätta cykelturer, power walking och konditionsträning i steady pace på gymmets konditionsmaskiner bränner kalorier men våra kroppar vänjer sig snart vid denna typ av träning. När det händer är enda sättet att att öka frekvensen eller längden på LISS träningen.

VANLIGA EXEMPEL PÅ LISS TRÄNING?

  • Promenad i uppförsbackebacke på löpband
  • Power walk utomhus
  • 30-45 min cykel på plan mark i jämn fart
  • Jogging på löpband eller utomhus
  • Simning i jämn fart

HUR DU VET OM OCH NÄR LISS PASSAR DIG

Det är inget fel med att inkludera LISS i din viktminskningsplan, det kan faktiskt vara att föredra för vissa personer sett till fitnessnivå, biomekanik och skadehistorik. LISS används ofta av personer som vill minska andelen kroppsfett eller vill gå ner i vikt. Det är inte alls lika krävande som HIIT så det kan vara ett bra val ifall du inte har energi och ork för att köra intensiva intervaller (när du är utmattad, på lågkolhydratskost, om du känner dig hängig eller ifall du har mycket övrig stress i ditt liv).

Om du inte fokuserar på styrka och prestation utan helt enkelt vill bränna fler kalorier då är LISS ett bra alternativ. Om du just nu är väldigt tung och inte tillräckligt i form för att köra intensiva intervaller eller har mycket skador bakom dig då kommer LISS att hjälpa dig att bränna kalorier utan att du riskerar att skada dig.

Och ifall du vill använda konditionsträning som tillfälle att komma ut i friska luften, njuta av lite ”egen tid”, och inte köra för hart, då är en rejäl power walk eller en lugn tur på cykeln bra val.

VILKA KOSTTILLSKOTT KAN GÖRA LISS MER EFFEKTIVT?

Complete Pre-Workout™ ADVANCED innehåller färre än 60 kcal per portion men bidrar med både fokus och energy till ditt träningspass.

Om du äter en lågkolhydratskost, eller ifall du äter väldigt lite kalorier, kanske du behöver en liten kick innan du ger dig iväg på ditt LISS pass. CUTTING EDGE ger en koffeinkick för att boosta träningskapaciteten och ger extra fokus. Glucomannan kommer att hjälpa dig att känna dig mätt vilket helt klart är en fördel när du går på diet. Om du kör ditt LISS pass på tom mage eller vill tillsätta något att dra nytta av i vattenflaskan, prova Instant BCAA. Det smakar gott och ger dig en optimal dos av BCAA för musklerna och energi till din konditionsträning.

Och glöm inte bort det populära Peanut Butter. Ja, det innehåller mycket kalorier men dessa kalorier kommer mest från protein och fett och en hälsosam andel fiber. Det ger ett förlängt förlopp av proteinutsöndring och håller dig mätt längre. Ett perfekt tillägg till ditt efterträningssnack.

Om författaren:

Nicola Joyce har skrivit för(och om) sport, fitness, kost och hälsosam livsstil sedan 2004. Hon är också endidikerad sportkvinna: hon har en bakgrund inom uthållighetssport men hon tävlar nu som en naturlig bodybuilder, senast vann hon världstiteln med INBE. När hon inte skriver innehåll då bloggar hon. Följ henne här: www.nicolajoyce.co.uk och på Facebook & Twitter (@thefitwriter) .

Comments are closed.