När bör du äta? – Måltidstiming

Join the conversation

Spelar måltidstiming någon roll? Grunden i all näringsplanering är vad du skall äta och hur mycket av det du skall äta… men när ska du äta då? Spelar måltidstiming egentligen någon roll?

Om du läser detta tränar du säkert, och vi gissar att du vill se resultat som till exemepel att gå ner i vikt, öka i muskelmassa, förbättra konditionen eller bättre hälsa generellt.

Det är då som måltidstiming börjar spela roll.

Låt oss säga att du behöver äta 2000 kalorier per dag för att ligga stabilt i vikt. Du skulle kunna äta en jättestor måltid per dag, eller äta mellanmål mest hela dagen, du skulle ändå kunna komma upp i ditt kalorimål. Men skulle något av dessa sätt vara optimalt för din träning och återhämtning? Det är ganska tydligt att svaret är nej.

En hårt arbetande kropp har specifika krav, och mat är nyckeln. Vi behöver kolhydrater för att ge energi till träningen och protein för att hjälpa till med återhämtningen, bygga muskelmassa och reparera skador. Kolhydrater är viktigt även efter träningen för att fylla på våra glykogenlager och säkra återhämtningen vid regelbunden träning.

Så vilken är den mest ideala måltidsfrekvensen? Som de flesta andra frågor om kost är svaret ”det beror på”. Dina rutiner, dina specifika mål, din dagliga energiförbrukning och din personliga preferens kommer att spela roll. De flesta människor fungerar bäst med 3-5 måltider per dag. Allt mindre än det och risken ökar att du inte förser kroppen med tillräckligt med protein och risken att hamna på energiunderskott skulle öka. Fler än 5 måltider per dag skulle kunna få följden att portionerna blir för små och inte mättande nog, dessutom är det inte så praktiskt att äta för många gånger.

Lägg fokus på frukost, lunch, middag, före träning och efter träning.

Frukost kickstartar dagen, bryter fastandet från natten och ger energi för morgonens träning, jobbet eller hur din morgon nu ser ut.

Vår Complete Protein Porridge™ förenklar livet, och är ett hälsosamt frukostalternativ som bidrar med både långsamma kolhydrater, protein och fibrer.

Lunchen infaller ofta ca 3-4 timmar senare och håller dina energinivåer i balans över mitten på dagen. Våra Active Meals™ är ett bra alternativ ifall du inte har tid att förbereda din lunch. De har ett bra förhållande mellan kolhydrater, protein och hälsosamma fetter, de ger dig energi och innehåller bra ingredienser.

Middagen är ett bra tillfälle att få i sig en balanserad hemlagad måltid och återställa energinivåerna. Om du vill ha ett litet kvällsmål är vår Complete Protein Dessert™ en utsökt sätt att få i dig mer protein och njuta av något sött (ett plus är att det blandar sig till en tjock mousse på bara några minuter).

Ett mål före träningen bör innehålla kolhydrater och protein för att ge dig tillräckligt med energi för att orka träna hårt. Att lägga till en pre-workout dryck som ELEVATE™ kan hjälpa dig att träna mer högintensivt.

Mellanmålet efter träningen kommer att bero på dina mål och din balans gällande makronutrienter i din dagliga kost, men den bör bestå mest av protein, med lite kolhydrater. Pure Whey Protein™ är ett populärt alternativ – lätt att bära med sig och går snabbt att få i sig och innehållet är perfekt för att boosta återhämtningen.

Det finns ingen one-size-fits-all variant på måltidstiming och antal mål mat. Några kommer att föredra deltidsfasta, några vill köra konditionsträning på tom mage på morgonen före frukost och några kanske väljer att använda kolhydratladdning med hög andel av de dagliga kolhydraterna på kvällen. Undvik en måltidsplanering som gör att du känner dig trött och låg på energi eller inte orkar träna med intensitet. Fokusera på att fylla på med energi under dina mest aktiva perioder på dagen (träning, ett aktivt jobb, promenad till eller från arbetet, springer efter barnen), och ät för att återhämta dig efter träning.

Om författaren

Nicola Joyce har skrivit för och om sport och fitness, näringsintag och hälsosam livsstil sedan 2004. Hon är också en engagerad sportkvinna; hon har en bakgrund inom uthållighetsidrott, men tävlar nu mest som en naturlig bodybuilder, senast vann hon världstiteln i INBE. När hon inte skriver innehåll, hittar ni henne bloggandes. Följ henne här www.nicolajoyce.co.uk och på Facebook & Twitter (@thefitwriter) också.

 

Comments are closed.