En nybörjarguide till protein

Join the conversation

 Vad är protein?

Protein är en naturlig molekyl som består av aminosyror som kroppen behöver för att fungera i det dagliga livet. Utan protein så kan kroppens struktur, funktion, celler, vävnader och organ inte överleva och fungera som de ska.

Aminosyror är byggstenar i protein och det finns 20 av dem totalt. Dessa inkluderar: Alanin, arginin, asparagin, asparaginsyra, cystein, glutaminsyra, glutamin, glycin – histidin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalanin, prolin , serin, treonin, tryptofan, tyrosin och valin.

Varför ska jag ta det?

Protein spelar en viktig roll i nästan varje biologisk process i den mänskliga kroppen och är särskilt viktigt under arbetet med att bygga, förstärka och reparera muskelfibrer och vävnader. Detta beror på att de ofta skadas som ett resultat av träning eller motion och därmed stärker de din kropp.

Protein förbrukas av kroppen när muskelcellerna växer och repareras och proteintillväxten är en viktig del av kroppens muskelbyggnad. Konsumtion av protein, antingen från vår kost eller i en proteinshake kan hjälpa dig att återställa kroppen efter träning samt öka muskeltillväxten naturligt.

Våra muskler växer och repareras under träning. Denna typ av reparation leder till att blodflödet till området ökar, det främjar bildandet av muskelbyggande näringsämnen och ökar därmed kroppens muskelmassa gradvis.

Men protein handlar inte bara om muskler, detta är ett bra sätt att hålla din kropp hälsosam. Om du är intresserad av att bygga muskler kan du läsa mer här. Protein är lågt i fett, kolhydrater, laktos samt kolesterol. Kombinerat hjälper detta dig att hålla dig mätt längre och minskar samtidigt ditt sötsug. På grund av detta så är protein även populärt bland människor som försöker gå ner i vikt.

 

Commercial-photography-220

Vilket är det mest populära proteinet?

Det finns flera olika typer av protein och det mest populära är vassleprotein. Vassleprotein är en livsmedelsprodukt som förekommer naturligt i mjölk. Omkring 20% av mjölkens proteinhalt är vassle (varvid återstoden är kasein). Vassleprotein är populärt på grund av ett flertal antal skäl, bland annat dessa:

Aminosyra: Whey Protein har snabbt blivit populär då det innehåller en optimal halt av aminisyra. Det innehåller flertal av de essentiella aminosyrora (EAA). Tre av aminosyrorna som utgör EAA är grenade aminosyror. Vassleprotein Whey Protein är en utmärkt källa för BCAA, särskilt för aminosyran Leucin. Det finns studier som visar att Leucin är viktig för att stimulera proteinvävnad.

 

Lättsmält: de flesta proteinkällor i vår kost kan ta lång tid att smälta. Vassleprotein det mest lättsmälta och absorberas av musklerna mycket snabbt. Vassleprotein tillför aminosyror till kroppen cirka 30 minuter efter intag. Detta kan jämföras med mjölk som i sin tur kan ta upp till 4 timmar att smälta för kroppen. Om du har haft ett intensivt träningspass så är vassleprotein idealisk för att återställa kroppen.

Biologiskt värde (BV): Även om detta inte är en term som används särskilt ofta längre så är det effektivt för att beskriva mängder av hälsofördelar som vassleprotein har på kroppen. Enkelt förklarat så mäter det Biologiska värdet mängden goda proteiner från en proteinkälla. Till exempel så har vassleprotein ett högre BV än både ägg, mjölk, kyckling och nötkött.

DSC_0493

Vilka är de olika typerna av vassleprotein?

De två vanligaste typerna av vassleprotein är vassleproteinkoncentrat (VPC) och vassleproteinisolat (VPI). Normalt har VPC en proteinhalt som varierar mellan 30%-80%. VPC har en proteinhalt på 75-80% (75-80g protein per 100g). VPI tenderar att bestå av cirka 90% protein och det finns några  produkter med 97% protein.

 

På grund av den högre halten i VPI protein har denna typ av protein färre kolhydrater och fett (vanligtvis <2g per 100g ).

Om du föredrar vassleprotein av högsta kvalitet så bör du välja VPI. Om du vill uppnå fördelarna med vassleprotein på det mest kostnadseffektiva sättet så bör du välja VPC.

 

Vad är Kasein och hur skiljer det sig från Vassleprotein?

Liksom vassle så kommer kasein från laktosprodukter. Komjölk innehåller 80% kasein och 20% vassle.  Kasein ett mycket långsamt frisatt protein som levereras till musklerna under upp till 7 timmar. Av denna anledning är Kasein mjölkproteinkoncentrat ett idealiskt protein att ta före sänggåendet, eller för någon som behöver få i sig protein under en längre tid.

 

RXD_3384

När bör jag ta protein?

Det finns ingen speciell tidpunkt som visat sig vara den mest bästa att konsumera protein. Efter träning är i allmänhet ansett att vara den mest fördelaktiga tiden för att komplettera med protein. Det beror på att det är den tid som dina muskler behöver protein som mest att stödja återhämtningen.

 

Kasein är på grund av dess långsammare upptagningsförmåga ofta mest lämpligt att konsumera innan du ska sova eller om du behöver en fördröjd frisättning av protein under hela dagen. Från ett allmänt hälso-och viktminskningsperspektiv så kan ett proteinintag på morgonen bidra till att minska sötsuget genom att öka mättnadskänslan. Därmed kan protein vara effektivt om du vill ha hjälp att gå ner i vikt.

 

Hur mycket ska jag ta per dag?

För aktiva personer tas protein regelbundet i samband med träning på grund av sin förmåga att öka både muskeltillväxt och reparera muskelmassan. Det föreslagna dagliga intaget för aktiva individer är 1,5-2 gram per kg kroppsvikt. Denna mängd varierar beroende på din kroppstyp, individuella träning och intensitet. För ditt exakta behov kan du diskutera ditt upplägg med en kvalificerad dietist eller personlig tränare som kan ge dig råd om ditt individuella näringsbehov.

Comments are closed.