Vilket vegan protein är bäst? En jämförelse

Join the conversation

Det finns mängder av människor som av olika anledningar föredrar att äta en vegansk kost eller är överkänsliga mot laktos. I dessa fall är ett vegan protein optimalt för att säkerställa att du får i dig tillräckligt med protein för att må bra, bygga muskler och få ut det mesta ur din träning.

Det optimala proteinintaget

Vi rekommenderar att man får i sig minst 2 g protein per kilo fettfri kroppsvikt (det vill säga muskler, vatten och mineral – allt som inte är kroppsfett). Detta kan jämföras med en person som väger 90kg och har 20% kroppsfett. Denna person har en fettfri vikt på 72kg. 72kg * 2g protein ger ett optimalt intag av 144 g protein per dag. Det kan ofta vara både tidskrävande och dyrt att äta och förbereda en kost med den optimala proteinmängden och då kan det vara effektivt med ett kosttillskott. Vegan protein är ett praktiskt och bekvämt sätt att öka ditt intag av protein.

Aminosyror

Proteiner består av flera mindre beståndsdelar som kallas aminosyror. Det finns totalt 21 aminosyror och 12 av dessa kan den mänskliga kroppen producera själva. De övriga 9 är kända som essentiella aminosyror och de behöver vi få i oss via den kost vi äter.

Detta väcker frågan: Hur mycket av dessa essentiella aminosyror behöver vi få i oss dagligen? Det rekommenderade dagligt intaget (RDI) säger att vi behöver få i oss större mängder av aminosyrorna Leucin, Lysin och Tyrosin samt något mindre av Treonin, Isoleucin, Metionin och Histidin. Vår kropp behöver däremot en mycket liten mängd av aminosyran Tryptofan. Det 4 olika huvudtyper av vegan protein och dessa inkluderar sojaprotein, hampaprotein, brunt ris protein, och ärtprotein.

 • Sojaprotein
  Sojaprotein är ett komplett och  näringsrikt vegan protein som innehåller aminosyrorna Leucin, Tyrosin, Valin och Isoleucin, vilka är de tre viktigaste aminosyrorna.
 • Hampaprotein
  Hampaprotein innehåller ett flertal kraftfulla aminosyror men det innehåller inte den hela rekommenderade mängden aminosyror. Detta gör inte hampaprotein till ett dåligt val men det är viktigt att notera att det är viktigt att komplettera med fler proteinkällor om du väljer ett hampabaserat vegan protein.
 • Risprotein
  Risprotein innehåller en kraftfull mängd av aminosyror, inklusive de essentiella aminosyrorna. Risprotein saknar endast amionsyran Lysin.
 • Ärtprotein
  I rent ärtprotein finns det gott om viktiga aminosyror men nivåerna av Tyrosin och Metionin är något låga.
 • Blandat Protein
  Som ni kan se har risprotein ett lågt innehåll av Lysin men det har däremot höga nivåer av både Tyrosin och Metionin. Ärtprotein däremot har ett högt innehåll av Lysin och en låg nivå av Tyrosin och Metionin. Detta gör att du genom att komplettera flera typer av vegan protein kan uppnå en komplett effekt. Dessutom smakar risprotein och ärtprotein mycket bra kombinerat.

Val av vegan protein

Vilket vegan protein du väljer och som är bäst just för dig beror på din egen smak och behov. Ditt val kan baseras på smak, textur, behov eller kompatibilitet. Vi rekommenderar produkten Complete Vegan Blend ™ som är en kombination av högkvalitativa vegetabiliska proteinkällor: ärtprotein, brunt risprotein och quinoaprotein. Denna exklusiva blandning av vegan protein gör att du får i dig optimala 21 gram protein per portion vilket bidrar effektivt till tillväxten av muskelmassa. Till skillnad från många andra proteinblandningar så innehåller Complete Vegan Blend ™ inget soja. Det är också sötad med det naturliga sötningsmedlet Stevia och innehåller dessutom matsmältningsenzymen DigeZyme ®. Veganska proteinkällor kan ha en annorlunda smak men det är inget du behöver oroa dig för då denna typ av vegan protein finns med en fantastiskt god smak av antingen jordgubb eller choklad & jordnöt.

 

 

Comments are closed.