Välkommen till Crossfit – känn dig som hemma!

Join the conversation

Vår ambassadör Carla delar med sig av sina tankar om crossfit.

Crossfit har blivit riktigt populärt de senaste åren, och som med allt annat finns det för- och nackdelar med sporten. Det finns mycket att säga om crossfit; som en sport, som en livsstil, som en skaderisk, som en gemenskap osv. Jag ska dela med mig av mina tankar omkring crossfit och vad crossfit är för mig. Detta blir första artikeln om crossfit som kommer handla mest om crossfit som en gemenskap. Följ med i serien och läs i framtiden bland annat om skadefri crossfit.

KORT OM MIG

Jag heter Carla och började själv med crossfit år 2015 i Danmark, efter en kort period av bodybuilding. Jag har tävlat, varit skadat, varit genom rehab och kommit ut på andra sidan med så mycket mer erfarenhet och har efter det börjat tävla igen, numera i Sverige. Nu är blicken riktad framåt, mot 2018 och Crossfit Games Open.

2

Foto: Mia Lewell (www.mialewell.se) Roslagen Open 2016, individuell event 2.c Grace (30 clean & Jerk)

VAD ÄR CROSSFIT?

När man söker på crossfit på nätet får man upp denna beskrivning:

  • Crossfit är en träningsform baserad på funktionella övningar utförda under hög intensitet.
  • Crossfit är en kombination av bland annat gymnastik, olympisk tyngdlyftning, löpning och rodd.
  • Crossfit har som mål att skapa en generellt multifunktionell, stark och hälsosam kropp, med hjälp av mätbara, observerbara och repeterbara resultat. De som tränar crossfit blir förberedda inför allt fysiskt oförutsägbart – och inte bara det förutsedda utan även det som är oförutsett.
  • Crossfit är skalbart så alla kan vara med. Man skalar belastningen och intensiteten så att båda olympiska atleter och mor- och farföräldrar kan vara med.

Ja i crossfit, som alla andra sporter, kommer några drabbas av skador, och som inom alla andra gym är det fokus på kropp och hälsa. Men i crossfit fokuserar vi inte på utseendet; vi fokuserar på den funktionella formen – att må bättre i din kropp genom att bli starkare, snabbare, mer uthållig, mer stabil, mer rörlig. Och ja, för den som bara tittar på gör vi kanske många konstiga saker, och för den som enbart hör talas om det så använder vi kanske helt främmande uttryck så som AMRAP, burpees, thrusters, Fran, etc. Men du kommer lära känna alla tjejerna så småningom (alla benchmark workouts har tjejnamn)!

Om du frågar mig vad crossfit är svarar jag: det absolut roligaste, mest utmanande, tuffaste (båda mentalt och fysiskt), tokigaste och bästa jag någonsin har gjort för mig själv och min kropp. Men crossfit är så mycket mer än högintensiv träning – crossfit är en gemenskap. Med risk för att du kommer stämpla crossfit som en kult vill jag röra mig in på detta område.

HIGH-FIVES AND GOOD VIBES

Första gången man ska ner på nya gymmet är man alltid lite nervös. Kommer folk att kolla på en? Kommer man passa in? Hittar man vart allt är och har man ens på sig rätt kläder för allt detta överhuvudtaget? När man kommer in i en crossfit-box första gången tänker man kanske detsamma. Här är svaren (baserat på min egen erfarenhet och andra som jag har pratat med) :

  • Ja, folk kommer att kolla på dig. De kommer säkert också att prata med dig, båda om dig själv men också om det du håller på med, av intresse och för att hjälpa dig.
  • I crossfit är alla välkomna. Stora som små, unga som äldre, vältränade som otränade. Här finns det plats för alla och du kommer passa jättebra in oavsett din nuvarande form.
  • Det kommer med all säkerhet vara någon som ser att du känner dig vilsen och då hjälper de dig hitta det du söker om inte du kommer ihåg allt från när en coach eller ledare har visat runt dig.
  • Folk kommer jämt rekommendera vilka kläder och skor de tycker passar bra till deras egen träning. Men vad du har på själv spelar inte riktigt någon roll – du får ha på dig det du vill! Och ingen dömer dig om du har din gamla favorit T-shirt på istället för nyaste märkeskläderna. Egentligen spelar det ingen större roll om du ens har på dig T-shirt eller inte.

1

“Tre taggade tjejer inför Roslagen Open

Tre tjejer (från vänster: Louise Wahlgren, Hanna Persson och Carla Lind-Valdan) från samma Crossfit-box tävlar individuellt mot varandra men passar ändå på att stretcha, värma upp och dela tips inför första eventet I Roslagen Open 2016.

Foto: JukkaKask
Instagram: @coachjukka

Viktigast av allt, enligt mig, är att folk hejar på dig när du kämpar med din träning. Och de kommer ge dig high-fives och applåder när du sätter nytt personbästa och ringer i klockan, och när du är klar med din träning får du en fist-bump och kanske en kram om du har tur. I boxen är du aldrig ensam. Folk frågar hur du mår idag och önskar dig en trevlig dag, helg, eller semester. Med andra ord; när du börjar träna i en crossfit-box får du helt plötsligt riktigt många träningskompisar, och det finns alltid plats för flera medlemmar i gruppen. I boxen brukar det finns kaffe, du kanske kan köpa någonting annat att dricka/snaska på i receptionen och du kan lämna dina saker i lugn och ro på läktaren, i omklädningsrummet eller bredvid dig där du tränar (allt detta beroende på trivselreglarna i din lokala crossfit-box såklart), för alla vet vem du är och du vet vilka alla är (efter ett litet tag). Här kan du börja din dag, komma och koppla av efter jobbet, träffa vänner, träna med familjen, och bli starkare och mer hälsosam på en gång. I boxen bryr sig folk; Om dig, och om boxen.

Så välkommen i boxen – känn dig som hemma!

Artikeln är skriven av BULK POWDERS™ ambassadör Carla. Följ henne på instagram @carlacecilie för mer träningsinspiration och crossfit-tips. Några av tillskotten som hon använder sig i samband med sin träning är Kreatin Monohydrate, ZMA, Ärtprotein och Pure Whey Isolat 90.

Comments are closed.