Stärk kroppen med Vitamin D

Join the conversation

Vitamin D är faktiskt ett hormon som tillverkas naturligt i kroppen av fett under huden när vi exponeras för solljus, men vi kan också få i oss det via kosten. Det har visat sig att en stor del av den skandinaviska befolkningen inte får i sig tillräckligt med vitamin D under de mörkare årstiderna, vilket kan leda till depression, trötthet och orkeslöshet. Brist på vitamin D kan även försämra dina resultat på gymmet om du inte känner dig lika motiverad och energifylld som vanligt.

Uppgifter tyder på att D-vitaminbrist även kan öka risken för en mängd problem så som benskörhet, hjärtsjukdomar och diabetes. Allt detta kan dock kan motverkas genom att ta ett D-vitamintillskott – i alla fall under vintermånaderna.

Varför vi inte får i oss tillräckligt med D-vitamin

Vi människor behöver vistas tio till femton minuter i solen flera gånger i veckan mellan maj och September, med realtivt mycket hud exponerad, för att tillverka tillräckligt med vitamin D. De andra månaderna på året så är solen inte tillräckligt stark för att D-vitamin ska bildas.

I oktober bör kroppens naturliga nivåer av vitamin D fortfarande vara höga, förutsatt att vi har vistats i solen under sommaren – men vitamin D lagras endast mellan en och två månader i kroppen. Detta innebär att nästan alla människor i Skandinavien drabbas av D-vitaminbrist i januari. Detta kan effektivt motverkas genom att ta ett naturligt tillskott med högt d-vitaminvärde.

Vi behöver alla D-vitamin

Kroppen behöver D-vitamin för att hålla igång upptagningsförmågan av kalcium, vilket är viktigt för att upprätthålla benhälsa. Brist på D-vitamin ökar risken för benskörhet och frakturer med upp till 60 procent.

Hur mycket är tillräckligt?

Rekommendationen är 10 mikrogram (mcg) eller 400 IE (internationella enheter) per dag. För att säkerställa att du får i dig optimala mängder är våra högeffektiva vitamin D3 tabletter ett effektivt och enkelt val.

Det är inte praktiskt möjligt att få i sig den mängd d vitamin vi behöver genom kosten då mycket få människor äter stora portioner av fet fisk dagligen. En laxfilé innehåller ca 7mcg Vitamin D och äggulor mindre än 0.5mcg. Vissa frukostflingor och margariner innehåller tillsatt D-vitamin, de flesta margariner innehåller mellan 7mcg och 9mcg per 100g. Detta innebär att de flesta av oss kan dra nytta av ett naturligt tillskott.

Hur väljer man tillskott

Det finns två former av vitamin D. D2 kommer från vegetabiliska källor såsom svamp eller är syntetiskt framställt, medan Vitamin D3 utvinns från fårull. Det finns en liten skillnad i deras kemiska struktur, vilket påverkar hur de upptas av kroppen. Studier visar att nyfödda barn bör få i sig 400 IE vitamin d per dag och vuxna och tonåringar upp till 5000IE, vilket du enkelt får i dig med Vitamin D3 Tabletter 5000 IE. Får du i dig 400 IE kommer du att upprätthålla de nivåer du har i kroppen, men det kommer inte hjälpa till att öka kroppensnivåerna av vitamin D om de redan är låga. Eftersom vitamin D är ett fettlösligt vitamin ska det alltid tas i samband med malted.

 

Comments are closed.