Att hitta tillbaka till träningen

Join the conversation

Att komma igång igen efter ett träningsuppehåll kan jämföras lite med att lära sig cykla. Det är jobbigt i början men när du har tränat några gånger så blir det lättare och lättare, och plötsligt har det blivit en vana som går av bara farten. Per automatik börjar vi göra nyttigare val och när du börjar känna av de många hälsofördelar som träning ger, och hur det förbättrar ditt välmående, är det inte längre så svårt att ta sig iväg till gymmet eller ge sig ut på den där löprundan.

Vad händer när en vana bryts?

Det är helt normalt att träningsvanor ändras – arbete, resor, pengafrågor, graviditet, sjukdom och skador är alla händelser som kan påverka våra rutiner. När något händer som avbryter vår träningsrutin så är det helt normalt att det känns svårt att komma tillbaka igen, även om du verkligen är motiverad!

I vissa fall är det bara en fråga om att börja direct och utan ursäkter. Det kan kännas tungt de första gångerna men så småningom kommer det gå lättare och lättare. Efter några pass kommer du börja märka förbättringar i ditt humör och se hur träningen faktiskt påverkar din hälsa positivt, vilket gör det lättare att hålla igång rutinen. Men i vissa fall kan det behövas lite mer än så för att komma igång med träningen igen efter ett träningsuppehåll. Om så är fallet kommer här några tips som kan hjälpa dig tillbaka till träningen.

Ta små steg

Det är viktigt att ta upp träningen gradvis. Du kanske saknar motivation eller så känner du dig helt utkörd efter ditt första pass. Det är här viktigt att du lyssnar på din kropp. Börja lugnt och öka därefter successivt, för att hjälpa kroppen att lättare anpassa sig. Det är också viktigt att se till att du har återhämtat dig tillräckligt inför varje träningspass och inte gå ut för hårt efter ditt träningsuppehåll.

Ha en plan

Det låter kanske enkelt, och det är det! Har du en tydlig plan så blir det betydligt lättare att följa den. Det kan vara en plan för varje vecka, varje månad eller en plan för hela året – det spelar ingen roll. Vad som däremot är viktigt är att du är 100% inriktad på att följa planen och inte ger upp. Om du går till gymmet utan att ha en tydlig plan så kommer din träning att drabbas och därmed kommer resultaten att minska.

Variera din träning

Du kan behöva acceptera att det inte alltid kommer kännas roligt att gå till gymmet direkt efter ett träningsuppehåll. Om detta är fallet så kan du kanske öka din träningsmotivation genom att variera din träning. Variera dina pass regelbundet så har du samtidigt roligt och detta ökar motivationen att fortsätta!

Träna med en vän

En del människor föredrar att träna ensamma med musik i öronen, men det är inte alla som tycker att det är speciellt motiverande. Om du är en av dem kan det vara effektivt att träna tillsammans med en kompis. Det är ofta lättare och mer motiverande att komma tillbaka till träningen efter ett träningsuppehåll om du tränar tillsammans med en vän eller partner. Eller varför inte testa gruppträning?

Belöna dig själv

Lika viktigt som det är att ha en plan, är det att belöna dig själv när du når dina mål. Detta är även ett roligt och motiverande sätt att komma tillbaka i träningsrutinen igen. Om du vet att du har en belöning att se fram emot blir det lättare att motivera dig själv att fortsätta. Ditt mål kan till exempel vara ett par nya skor, ett restaurangbesök, en långhelg på hotell eller nya träningskläder. Dessa eller andra typer av belöningar hjälper dig att träna lite hårdare och ökar motivationen ytterligare! Träna lite längre, lyft lite tyngre och plötsligt når du ditt mål snabbare.

Ät en hälsosam kost

Om du börjar träna efter ett träningsuppehåll så är det minst lika viktigt att du också tänker på din kost. Kosten påverkar bland annat din prestation, dina resultat och kroppens förmåga att återhämta sig efter träning.

Du ger dig själv de bästa förutsättningarna för att lyckas genom att försöka täcka ditt näringsbehov under dina huvudmåltider. Du kan enkelt och effektivt komplettera med ett proteinpulver som vårt populära Pure Whey Protein ™ efter träning. Prova Omega 3 kapslar om du inte får i dig tillräckligt med fet fisk, och komplettera med en bra multivitamin för att få i dig alla vitaminer och mineraler som din kropp behöver – och få därmed ut det mesta av din träning.

Lyssna på din kropp och följ dessa råd så kommer du snart in i träningsrutinerna igen.
Lycka till!

Comments are closed.