Taurin – vad är det egentligen?

vad är taurin
Join the conversation

Taurin är en icke-essentiell aminosyra och återfinns i hög koncentration i många delar av kroppen, inklusive skelettmuskeln. Taurin finns också naturligt i en mäng olika livsmedel, inklusive kött, mjölk och skaldjur. Som en följd av detta kommer människor som följer en vegansk diet vara de som konsumerar de lägta nivåerna av taurin naturligt, därför kan tillskott vara till nytta.

HUR GÖRS TAURIN?
Taurin härrör, som andra aminosyror, från aminosyran cystein men saknar en karboxylgrupp som vanligtvis hör till aminosyror. Det syntetiseras naturligt i bukspottkörteln, via en process som heter cystein-sulfinsyravägen. Tack vare efterfrågan har den kommersiella produktionen av taurin blivit populär, med introduktionen av kemisk syntes.

VAD ÄR FÖRDELARNA MED TAURIN?
De upplevda fördelarna med taurin är kopplade till fysiologiska förbättringar – speciellt kardiovaskulär funktion, muskeleffektivitet och kognitiv stimulering. Man tror att hjärtmusklerna stärks i närvaro av taurin och att skelettmuskeln blir mer mottaglig för motion. Man tror också att taurin kan hjälpa till att öppna vägar till hjärnan, i detta avseende inte så annorlunda mot koffein. Det är ett populärt tillskott för människor som vill öka fokus och vakenhet.

NÄR SKA JAG TA TAURIN?
Taurin tas bäst före träning, som en pre-workout, eller när som helst på dagen när du känner att du behöver extra fokus.

HUR MYCKET SKA JAG TA?
1g per portion är generellt tillräckligt. Ta 1-3 portioner dagligen, efter behov.

TÄNK PÅ DETTA
Vid korrekt användning anses taurin generellt vara säkert. Det blir ofta utpekat för att det brukar ingå i energidrycker, men dessa innehåller normalt en kombination av ingredienser, som till exempel koffein och glukos, som kan leda till hälsoproblem om de missbrukas under en längre tid. Som alltid är måttlighet nyckeln!

Comments are closed.