EAA eller BCAA? En nybörjares guide till aminosyror

Join the conversation

 

De refereras ofta som musklernas byggstenar (muskelbyggande protein för att vara exakt) – aminosyror, och mer specifikt EAA och BCAA , har blivit basvaror för alla som är seriösa utövare av en sport eller som vill se resultat i gymmet.

Ungefär 20% av människokroppen består av protein. Det spelar en viktig roll i alla biologiska processer och aminosyror är proteinets byggstenar, ihoplänkade i kedjor som kallas peptider eller polypeptider.

Men aminosyror enda uppgift är inte att att verka som byggklossar åt proteinet, de fyller en rad funktioner, från att stödja metabolisk funktion, till att skydda hjärtat och fungera som energikälla om det behövs.

Typer av aminosyror

Det finns två huvudtyper av aminosyror: essentiella aminosyror och icke-essentiella, varav den senare vidare kan brytas ner i en tredje grupp: villkorligt essentiella.

Essentiella aminosyror kan inte syntetiseras av kroppen. Dessa måste konsumeras via vår kost, från maten vi äter eller kosttillskotten vi tar. Icke-essentiella aminosyror fungerar tvärtom, dessa syntetiseras naturligt av kroppen. Dessa kan ibland betraktas som mindre viktiga men alla aminosyror tjänar olika syften och är betydelsefulla för kroppen.

Villkorligt essentiella aminosyror är en klassificering av icke-essentiella aminosyror som blir nödvändiga i kroppen under intensiv träning, sjukdom eller stress. Under de tillstånden kan förmågan att fylla på lämpliga halter av aminosyror begränsas, vilket kan leda till potentiella hälso- och prestationsimplikationer. Glutamin, tyrosin och arginin är alla populära exempel på villkorligt essentiella aminosyror och som är vanligt förekommande hos atleter och bland frekventa gymbesökare.

Bra matkällor till aminosyror

Som sagt, vi behöver få i oss våra essentiella aminosyror från kosten, men beroende på livsstil och den mat som finns tillgänglig kan det ibland vara svårt att få i sig rätt mängd. Här nedan följer exempel på livsmedel som är höga på aminosyror:

Rött kött
Rött kött är fullt av aminosyror. Smalare bitar är generellt högre på protein jämfört med fetare alternativ. För att variera dig, varför inte testa på kalvkött, vilt eller kanske älg?

Fågel och fisk
Om du inte är ett fan av rött kött är även fågel och fisk proppfyllda med aminosyror. Kyckling och kalkonbröst är bra val och fisk som tonfisk, lax eller hälleflundra är alla höga på protein.

Mejeri och ägg
Ägg har en fantastisk aminosyraprofil! En produkt som vår flytande äggvita ger till exempel praktiskt taget rent protein, med väldigt lite fett eller kolhydrater. Flytande äggvitor anses av många vara proteinets guldstandard.

Vassleprotein är en annan god källa till protein som innehåller hela spektrat av aminosyror. Det är naturligt högt på BCAA och glutamin, vilket gör det till ett perfekt komplement för aktiva människor, särskilt de som tränar styrka eller motståndsträning.

Ost och yoghurt är också bra proteinkällor. Varianterna med lägre fetthalt ger generellt mer protein per gram. Keso används ofta av personer som tränar och som vill ha ett mellanmål som är högt på protein och relativt lågt på kalorier.

Mjölkfritt
Om du varken äter kött eller mjölk kan det vara en utmaning att få i dig de de aminosyror du behöver från din kost! Det finns dock några bra matkällor som ger dig alla de aminosyror du behöver – och inga djur i sikte!

Quinoa och sojaprodukter har fullständiga aminosyraprofiler. Nötter, frön och bönor ger också bra mängder protein – även om aminosyraprofilerna inte alltid är lika varierade.

Tillskott med aminosyror

Om du kämpar för att konsumera tillräckligt med aminosyror från din kost eller om du tränar intensivt, specifikt för att bygga muskler, är ett aminosyratillskott som EAA (essentiella aminosyror) eller Instant BCAA idealiskt. Om du vill ha det absolut bästa, levererar INFORMED BCAA™ en oöverträffad 18g aminosyror, inklusive 10g BCAA i ett förhållande 8: 1: 1.

Comments are closed.