Därför ska du äta finmalda havregryn

Join the conversation

 

Kolhydrater sågs i flera år som fienden för de som ville uppnå en mager, tonad och muskulös kroppsbyggnad. Men under senare år fiende blivit vän, eftersom kolhydrater i själva verket är ett viktigt makronäringsämne som faktiskt kan bidra till att du uppnår dina träningsmål.

Men det är skillnad på kolhydrat och kolhydrat, en av de bästa kolhydratskällorna du kan använda för att ge bränsle åt din kropp är havre. I denna artikel tittar vi på varför havre ses som ett hälsosamt val och varför du bör inkludera havre i din kostplan.

VARFÖR ANSES HAVRE VARA HÄLSOSAMT?

Havre är en supermat och en extremt hälsosam källa till kolhydrater med flera riktigt bra egenskaper. Havre innehåller bl.a. betaglukan, en form av höglöslig fiber, som bidrar till att sänka kroppens kolesterolvärde. Betaglukan är också bra för blodsockret och insulinnivåer, eftersom att denna fiber bryts ner långsamt ger det en jämn blodsockerhöjning och förhindrar extrema toppar.

Snabbt absorberande kolhydrater är en snabb energikälla för kroppen men detta följs ofta av en “krasch” som kan leda till att du känner dig trött och slö. Havre ger istället kroppen en långsam energikälla som ger din kropp bränsle under en längre tid.

Inte nog med det, havre är också högt på protein och magnesium, en makro-mineral som kroppen behöver i stora mängder. Detta mineral är viktigt för flera kroppsliga funktioner, inklusive energiproduktionen. Om du vill träna effektivt behöver du en bra energikälla och havre är verkligen en bra matkälla för att få denna energi!

FÖRDELARNA MED FINMALT HAVREGRYN

Ett av de bästa sätten att konsumera havre på daglig basis är med Finmalt Havregryn. Det tar endast ca 30 sekunder att göra i ordning, lägg bara till 1 skopa i en shaker med 200 ml vatten eller mjölk, skaka och färdig! Genom att addera 1 skopa med finmalt havregryn och 1 skopa vassleproteinpulver i en shaker kan du få en näringsrik och god frukost som är hög på protein, kolhydrater och fibrer.

NÄRINGSVÄRDE I FINMALDA HAVREGRYN

Om du tar ditt näringsintag på allvar är det viktigt att veta vad du får i dig. Så låt oss bryta ner vad 100 g Finmalda Havregryn innehåller näringsmässigt:

61,1 g kolhydrater med lågt GI-värde
Endast 8,1 g fett
11 g protein
8,5 g fiber

Om du räknar dina makron och tillsätter havre i en shake, kom ihåg att ta hänsyn till om du använder vatten eller mjölk och om du lägger till några andra ingredienser som vassleproteinpulver.

SLUTSATS

Finmalda Havregryn är en bra, hälsosam källa till kolhydrater. De kan konsumeras snabbt, på språng, i en shaker med mjölk eller vatten. Se till att du fyller din kropp med rätt kolhydratkällor som ger dig den energi som krävs för att uppnå dina träningsmål.

Comments are closed.