Fördelar och nackdelar med HIIT

HIIT träning fördelar
Join the conversation

HIIT, High Intensity Interval Training, är ett fantastiskt, roligt och snabbt sätt att träna och hålla sig i form på. Med mer och mer forskning inom detta område finner vi fler och fördelar med denna träningsform. Men vilka är egentligen dessa fördelar? Och finns det några nackdelar med HIIT? I den här artikeln utreder vi just detta. Vill du veta mer om vad HIIT är? I vårt inlägg HIIT – vad är det egentligen beskriver vi det.

6 viktiga fördelar med HIIT

Denna träningsform har ackrediterats av flera träningsforskare och hälsoexperter tack vare flera orsaker.

1.) Först och främst – det går snabbt. En av de främsta anledningarna till att människor har svårt för att hålla sig i fysiskt god form är på grund av tidsbegränsningar. En HIIT-session kan göras på 20 minuter. Så förhoppningsvis kan majoriteten av människor hitta 20 minuter om dagen för att träna och fortfarande få samma, eller potentiellt större, hälsoeffekter än på ett träningspass på 1 timme.

2.) För det andra kan HIIT-sessioner utföras varhelst du vill med minimal utrustning, vilket gör det riktigt enkelt att anpassa HIIT-träning till din dagliga rutin!

3.) HIIT förbättrar dina aeroba och anaeroba system avsevärt, vilket ger det ett övertag över vanlig uthållighetsträning. När det gäller muskelanpassningar har det visat sig öka mitokondriellt DNA (cellerna som ger energi för muskelkontraktion) och öka kapillärdensiteten vilket tillåter mer blodflöde till de muskler som tränas.

4.) HIIT leder också till kardiovaskulära anpassningar som ökad hjärtproduktion, slagvolym, blodvolym och VO2 Max. Detta betyder i grunden att du får mer syre och mer blodcirkulation i kroppen för att ge energi och ta bort avfallsprodukter.

5.) Kroppen ökar också det intramuskulära triglyceridinnehållet vilket innebär att det finns fler fett depåer som omger muskeln. Detta är fördelaktigt eftersom fett är en energikälla som på lång sikt förbättrar träningsprestationen.

6.) Alla dessa anpassningar kommer att underlätta för träningsförbättringar. De kommer att göra det möjligt för kroppen att träna hårdare och längre. De kommer att bidra till att öka graden av muskelavbrott vilket betyder att mer muskler kommer att bli resyntetiserade på lång sikt. Det hjälper också kroppen att utnyttja fett mer effektivt och kan hjälpa till att minska procentandelar av kroppsfett.

Nackdelar med HIIT

Eftersom intensiten hos ett HIIT träningspass är riktigt hög måste du även ha en hög grad av motivation för att slutföra passet på rätt sätt. Så om du har en dålig dag dag eller inte verkligen känner för att träna finns en chans att du begränsar vad du verkligen får ut av passet.

En annan nackdel är att effekten minskar under passets gång. Så om du är ute efter att träna kraft och styrka kanske det här inte är den perfekta träningsformen för dig. HIIT riktar sig främst mot  kardiovaskulär uthållighet och muskeluthållighet.

Comments are closed.