5 tips för en smidig och hälsosam meal prep

Meal prep och förbered matlådor
Join the conversation

De flesta av oss är ganska upptagna i vardagen. Oavsett om du jobbar heltid, pluggar eller är föräldraledig kan det vara svårt att laga alla dina måltider hemma varje dag. Därför kan meal prep snabbt bli din bästa vän.

Tanken bakom meal prep är att spara dig tid i köket och går ut på att förbereda matlådor så att du kan äta hälsosammare och i linje med dina träningsmål. Nedan följer 5 tips och råd för att du ska kunna göra din meal prep så smidig och nyttig som möjlig.

1. Planera dina måltider i förväg
Om du vill lyckas med med din meal prep är planering a och o. Det du äter behöver inte vara ett sista-minuten beslut utan kan vara planerat långt i förväg. Planera utefter ditt veckoshema och efter hur du tränar. Det är idealiskt om du vet hur många gånger du kommer gå till gymmet den kommande veckan och vilken typ av träning du kommer att utföra. Då kan du nämligen enklare räkna ut vad och hur mycket du bör äta varje dag. Tänk på, din kost är lika viktig som den fysiska träningen.

Du kan måltidsplanera på flera sätt, men ett av de lättaste sätten är nog att planera en vecka i taget. Försök att avsätta en dag i veckan åt att förbereda matlådor. Detta säkerställer att du har den mat du behöver tillgänglig under veckan och att du inte blir frestad att slänga i dig näringsfattig skräpmat.

Välj en dag då du inte känner dig stressad och har tid på dig att laga maten ordentligt. Om du avsätter några timmar kan du enkelt planera dina måltider för veckan framöver genom att laga stora portioner för att sedan dela upp i matlådor. Placera i kylskåpet alternativt frysen om du vill att de ska hålla längre.

2. Ta mer kontroll över kvantitet
Att förbereda dina måltider ger dig mycket större kontroll över ingredienserna du använder och även över kvantiteten. Med måltidsförberedning kan du väga hur mycket av varje ingrediens du använder för att se till att du möter dina makrovärden och stöttar din träning med rätt näring.

Till exempel, om du regelbundet tränar med vikter så bör du sikta på att äta minst 1,4 g protein per kilo kroppsvikt. Vet du säkert hur mycket protein du äter per dag? Det kan du enkelt ta reda på! Med bra planering och genom att förbereda dina måltider i förväg kan du se till att du uppfyller dina dagliga makronäringsmål för att stödja din träning.

3. Laga hälsosam mat som håller dig mätt längre
Meal prepping är ett utmärkt sätt att se till att du håller dig på rätt spår och äter hälsosamt under veckan. Du kan dock bara göra detta om du lagar rätt mat. Se därför till att du har ett gäng goda, nyttiga recept till hands. Vi rekommenderar magra proteinkällor som kyckling, tonfisk eller varför inte linser, samt komplexa kolhydrater som sötpotatis, brunt ris och grönsaker. Kolla gärna in recepten på vår blogg The Core™ för att hitta inspiration.

4. Du behöver inte kompromissa med smak
När man hör orden matlåda och meal prep är det lätt att föreställa sig en okryddad måltid bestående av enbart kyckling och ris, men bara för att en måltid är hälsosam betyder det inte att man måste kompromissa med smaken. Det finns ett antal sätt att se till så att hälsosam mat smakar bra.

Ingredienser som blandade örter, chili och vitlök lägger till smak utan att addera för mycket kalorier. Pröva gärna även våra Active Seasonings™, dessa kryddor innehåller inget tillsatt salt eller konserveringsmedel och är fantastiska för att smaksätta måltider.

5. Stötta din träning med rätt näring
Se till att du boostar din träning genom att rätt mat och rätt kvantitet. Om du tränar regelbundet måste du ge din kropp rätt näringsämnen för att främja återhämtning och se till så att du utvecklas. Gör du inte detta kommer tyvärr dina framsteg hållas tillbaka.

Comments are closed.