3 tips för en hållbar sommardeff

Meal prep och förbered matlådor
Join the conversation

Att “deffa” och komma i sin allra bästa form för sommaren och semestern är något många vill uppnå. Dock är det en del myter som finns kring hur man kommer iform på bästa sätt. Här är tre tips på hur du kommer i en hållbar och grym sommarform!

1. Uteslut inte kolhydrater eller fett
Ett väldigt vanligt misstag många gör är att utesluta kolhydrater eller fett i sin diet och i värsta fall både och. För att tappa fettmassa från kroppen så kommer den största faktorn att handla om att hamna på ett kaloriunderskott över tid, vilket styrs av maten du stoppar i dig i kombination med energin du gör av med. Med mindre energi i kroppen så kommer just krutet från kolhydrater att spela en ännu större roll för att kroppen ska kunna prestera på gymmet och även fungera mentalt.

Till skillnad från kolhydrater så är fett essentiellt för kroppen och måste tillföras från kosten för att din kropps hormoner och funktioner ska fungera som de ska. Fett har även en funktion i att hantera de fettlösliga vitaminerna (A,D,E och K). Fett är alltså extremt viktigt för din kropp ska kunna bränna fett, för att din deff  i sin tur ska gå bra. Se till att få i dig en variation av olika fettkällor som tex, fet fisk eller (BULK POWDERS® Omega-3), kokosfett, avokado, oliver och nötter.

2. Stirra dig inte blint på vågens siffror

Att använda sig utav en våg under en deff är väldigt vanligt. Dock bör man endast använda vågen som ett av flera verktyg för att mäta sin progression. Ju fler verktyg du använder dig utav ju klarare helhetsbild får du över hur det faktiskt går. Några andra exempel på verktyg du kan använda dig utav kan vara att mäta olika delar på kroppen med måttband, ta formbilder eller använda klädernas passform. Om du ska använda dig utav vågen så bör du titta på din vikt som ett snitt för en hel vecka och jämföra veckosnittet med nästa veckas snitt. På så sätt får du en lite rättvisare bild på vad vikten faktiskt ligger på då siffran på vågen lätt kan variera från dag till dag och kan bero på allt från hur mycket vätska som kroppen håller i till om du behöver gå på toaletten en extra gång.

3. Prioritera styrketräningen och se till att få i dig tillräckligt med protein
Om du endast kör konditionsträning för din deff så bränner du en massa kalorier men kalorierna behöver inte nödvändigtvis komma från fett endast! En stor missuppfattning är att kalorier som bränts endast kommer ifrån fett, då muskler faktiskt också är en del av den kakan. För att behålla dina muskler så behöver du konsumera tillräckligt med protein och styrketräna. Med hjälp av (BULK POWDERS® proteinpulver) till mellanmål eller efter ditt pass kan du på ett enkelt sätt säkra att du får i dig ditt intag av protein över dagen.

När det kommer till styrketräningen så bör du fokusera på att öka eller behålla din styrka, det är ett kvitto på att du gör ett bra jobb och bör prioriteras under din deff för bästa resultat.

 

Artikel skriven av:

David Haroun (@haroundavid), kostrådgivare och idrottsnutritions-coach samt personlig tränare

Comments are closed.