4 magövningar som ger dig magrutor

Join the conversation

Ibland kan det vara svårt att hitta inspiration till att göra coreövninngar på gymet. På gymen finns det kanske i bästa fall en maskin men utöver dert så tänker man lätt att det bara är att lägga sig i stretchinghörnan och köra gamla sit-ups. Är man bara lite kreativ kan man dock köra en rad bra magövningar, tex med kablar i cabel crossen. Nyckeln till magrutor är såklart en god kosthållning, men också att träna magmusklerna på samma sätt som de andra musklerna, med andra ord: hårt och med vikter.

Vi tipsar dig här om 5 övningar du kan lägga till i din träningsrutin.

 

Varför ska man använda CABEL CROSSEN?

För att tillåta tillväxt i våra muskler måste vi arbeta musklerna till trötthet genom att dra sig mot ett motstånd som leder till nedbrytning av muskelfibrerna. Din magmuskelr är inte annorlunda. Många gånger tror människor att de växer annorlunda när det i själva verket är väldigt mycket som alla andra muskler i kroppen.

Ja, kroppen kan ge ett motstånd mot att arbeta mot, men bara till en viss punkt. När din kropp anpassar sig till kroppsvikt övningar, måste du gradvis överbelasta motståndet för att förhindra en platå i din tillväxt. Det är här kablarna kommer in som ett bra verktyg för att träna din magmuskler.

De är ett perfekt sätt att integrera ett motstånd samtidigt som man tillåter en rad olika rörelser. Kabelförflyttningarna själva kräver också ett element av kontrollbalans, som ytterligare ansluter den inre magmuskelaturen. Viktinställningarna kan också justeras efter varje individ, vilket möjliggör gradvis framsteg medan de fortfarande kan utföra hela rörelsen kontrollerat och effektivt. Alla dessa faktorer gör kablarna till ett perfekt verktyg för att få ut mesta möjliga av dina träningspass!

 

Vi har inkluderat de 5 bästa kabelövningarna nedan som vi tycker är idealiska att integrera i dina träningspass

 

4 MAGÖVNINGAR I CABEL CROSSEN

  1. Cable Crunch ifrån hög inställning – Stå med näsan mot viktenställningen, använd rep som du håller med båda händerna. Ställ dig på knä och gör x antal repetitioner (ca 8-12). Tänk dig att du utgår ifrån ett läge där du svankar ryggen och sen drar vikten neråt i en sit-up likannde rörelse. Denna brukar man kunna lasta på rätt rejält vikt på. Du känner vad som är lagomt för dig.
  2. Cable Crunch ifrån låg inställning – Ta ner kabeln så den är på lägsta inställningen. Behåll repen men sätt dig med ryggen mot vikten. Om det finns en halv core-boll är det grymt att pacera ryggen där. Ta repen och gör vanliga sit ups. Denna brukar bränna rejält även på rätt låg vikt så här får man som vanligt testa sig fram vilken vikt som passar.
  3. High Cable Wood Chop – Som namnet avslöjar så påminner övningen om att hugga ved. Igen, använd rep som du håller med båda händerna (som du skulle hålla en yxa). Repet skall vara ställd på högsta inställningen på viktställningen. Ställ dig bredbent och gör en roterande rörelse uppifrån och ner till andra sidan. Håll emot på tillbakavägen och upprepa.
  4. Cable Russian Twist – Ställ in repet på mitten (i höjd med magen). Använd ett vanligt handdag (stället för rep som tidgare övningar) och håll med båda händerna. Ställ dig bredbent och rotera kontrollerat ifrån viktställningen i kabelmaskinen. Håll kontrollerat tillbaka. Upprepa.

(Denna övning kan oskå göras med en medicinboll på en matta. Då sitter du ner, håller bollen med båda händerna och dippar den på ena sifdan -håller armar rak och rotera- och sen dippar du den på andra sidan).

 

TIPS

  • Innan du testar övningarna kan det vara bra att fråga en PT på ditt gym om han/jon kan visa dig. Det går även bra att kola på tex YouTube, se dock till att du tittar på klipp med licensierade PT så att du får kvalitativa råd och tips.
  • Varje övning kan göras i 4 set med ca 8-12 repetitioner. Exprimentera med vikten så att du hittar det som passar dig, du ska dock bara slut och det skall brännas I musklerna de sista repetitionerna för att du ska få någon synlig utvevkling.

 

Comments are closed.