Kom i ditt livs form, det är något vi alla vill…men hur gör man?

Join the conversation

Kom i ditt livs form, det är något vi alla vill men hur gör man?

Ja, först och främst så är ju vad som är en grym form väldigt subjektivt. För tio år sedan skulle nog många hålla med om att det var ”the bigger, the better” som gällde medans nu är det ett mer funktionellt och “rippat” ideal som råder. Inget är ju rätt eller fel, utan upp till var och en att bestämma.

För det nuvarande idealet är det en kamp för alla hårt tränade att hitta en balans mellan bygga och hålla sig fit. En myt säger att det inte går att bygga muskler samtidgt som man minskar sin fettmassa, men det finns inget reellt stöd för att detta inte skulle vara möjligt i vetenskapen. Det går alltså att bygga muskler och tappa fettmassa samtidigt.

 

Så nu när vi vet att det går, hur gör man då?

Man kan dela in svaret i följande delar:

  1. Kaloriintag
  2. Sammansättning av kost
  3. Träningsrutiner
  4. Återhämtning

 

  1. Kaloriintag

Hur mycket du äter spelar såklart roll för hur din form kommer bli. Att veta hur många kalorier du minst måste äta för att inte bränna mer än du stoppar i dig (givet att du inte vill gå ner i vikt) är viktigt. Om man dock äter lite mer än tänkt en dag kan man kompensera det över de kommande dagarna. Det är när man “underäter”/”överäter” under en längre tid som kroppen förändras.

  1. Sammansättning av kost

Hur din sammansättning av protein, kolhydrater och fett ser ut kommer spela roll för hur dina muskler kommer förändras. En kost med högt proteinintag är erkänt viktigt när man vill komma i form. I kroppen utspelar sig hela tiden processer, tex proteinnedbrytning och proteinsyntes. Hur förhållandet mellan dessa två är benäms proteinbalans. Proteinbalansen kan både vara negativ liksom positiv beroende på hur ens proteinintag ser ut. För att man skall kunna bygga muskler måste proteinbalansen vara positiv och riktlinjer säger att man skall äta ca 2-3 g protein per kroppsvikt varjedag. Detta kan många uppleva svårt och det är där kosttillskott med protein kommer in i bilden och som en smidig lösning.

  1. Träningsrutiner

Hur man tränar spelar såklart stor roll för hur musklerna utvecklas. Viktigt är att musklerna utsätts för överbelastning (träning) ofta, så att ha ett träningsschema med regelbundenhet och där man försöker träna varje muskelgrupp två ggr per vecka är att föredra. Det är alltså mer effektivt att träna färre övningar per pass men att få in två pass av samma muskelgrupp per vecka.

  1. Återhämtning

Utan en bra återhämtning så kan du aldrig få ut det mesta av din träning, oavsett hur hårt du tränar. Sömn är den bästa återhämningen för kroppen. Generellt har det visat sig att runt 8 timmars sömn per natt är optimalt för muskelåterhämtning. Även när på dygnet man går och lägger sig kan spela roll. Att gå och lägga sig mitt i natten och sova till lunch är inte att föredra.

 

Man kan självklart gå in i  mer detalj i varje område som listats ovan men förhoppningsvis gav detta dig en bra översikt och intresse av att läsa in dig mer på de områden där du känner att du kan förbättra dig. Lycka till att komma i ditt livs bästa form önskar vi på BULK POWDERS!

Comments are closed.