Løbetræning: Gode Råd Til Maraton Løb

marathon løber

Maraton sæsonen er over os, og du kunne nok godt bruge en dosis ekstra motivation til det sidste skub samt generelle gode råd til maraton løb. Andy Elks og Laura Shewbridge er to erfarne løbere, der stiller op til London Marathon i år og som også tilfældigvis arbejder for os på Bulk Powders HQ. Vi satte os ned med det løbeglade par for at få en forståelse for, hvordan vi skulle tackle træningen til de 42,2 kilometer, og der blev snakket alt fra sprints til recovery shakes. Hav dine løbesko ved hånden – du vil have lyst til at snøre snørebåndene efter dette indlæg.

HAR I BEGGE ALTID VÆRET BESAT AF AT LØBE?

LS: Det lægger til familien. Far plejede at løbe maraton, hvilket virkelig inspirerede mig. Jeg så London Marathon på TV, da jeg voksede op, og jeg husker, da jeg var 10 år, stod jeg op foran skolen og sagde, at min store ambition var at løbe et maraton. I år vil være mit 7. i London og 10. samlet! Det hele startede som en trædemølle på universitetet, hvor jeg løb til et par sange, hvorefter det blev til et helt album og til sidst kom jeg ind i en løbegruppe.

AE: Jeg plejede at løbe en smule i skolen, men tog det aldrig alvorligt. Da jeg flyttede til London, ændrede det hele sig. Mit første rigtige løb var Hackney Half Marathon, som jeg løb på 1 time og 33 minutter. Derefter løb jeg to maratoner uden ordentlig træning; en gang i Barcelona (2:52) og derefter i Valencia (2:42) – så indså jeg, at jeg ikke var så dårlig til den her løbesport. Nu er jeg helt besat.

maraton løb

HVAD ER JERES MÅL FOR DETTE ÅRS LONDON MARATON?

LS: Jeg vil bare nyde det. Sidste år led jeg af en dårlig knæskade, hvor jeg ikke kunne udøve nogen form for træning i 6 måneder. Derefter husker jeg, at jeg aldrig troede, jeg ville løbe maraton igen. Det vil også være ekstra specielt, fordi min forlovede friede til mig sidste år på The Mall, som er målstregen for løbet.

AE: Jeg vil gå under 2 timer 40 minutter. Jeg er i elite-startgruppen i år, hvilket er virkelig spændende. Det er her 2000 af de 50.000 løbere, der deltager, starter. Det er mit første maraton, jeg har ordentligt forberedt og trænet til, så hvis jeg kan holde mig fri for skade, hvem ved, hvor hurtigt jeg kan klare det på løbedagen?

maraton løber

HVORDAN SER EN TYPISK TRÆNINGSUGE UD FOR JER?

LS: Jeg træner normalt 5 gange om ugen. To er hurtighedssessioner – en på banen, en på vejen. Jeg tager en restitutionsløbetur, som er omkring 10k, så en løbetur i parken om lørdagen og mit vigtigste lange løb om søndagen. At blande dine afstande og hastigheder er så vigtigt, da du arbejder med alle energisystemer på denne måde. For at kunne løbe hurtigt på konkurrencedagen, skal du også træne hastighed.

AE: Jeg træner tre hårde sessioner om ugen med en let dag imellem hver enkelt. Specificitetstræning har virkelig hjulpet mig i denne forberedelse. Det vil sige, at jeg på de længere løbeture indarbejder den pace, som jeg vil løbe på konkurrencedagen. For eksempel, 8 km af en 20 km løb prøver jeg at køre i konkurrencetempo. De lette dage er netop det – lette. Ikke mere end 70% af din maksimale hjertefrekvens. På denne måde føler du dig frisk til din hårdere løbetur den efterfølgende dag.

BRUGER I NOGLE BULK POWDERS PRODUKTER SOM BRÆNDSTOP OG TIL RECOVERY, NÅR I TRÆNER?

LS: Jeg tager AM og PM Multivitamin dagligt, sipper på Vitargo blandet med Instant BCAA før jeg løber og tager en Complete Recovery shake efter løb. Blandet Bær smagsvarianten smager så godt! Det er i sig selv en god motivation til at komme igennem løbetræningen, at jeg kan tage den shake bagefter. Jeg har bemærket, at jeg ikke bliver ligeså øm efter løb nu, som jeg tror har meget at gøre med Complete Recovery.

AE: Mit hemmelige våben er  Highly Branched Cyclic Dextrin. Det er en rigtig god kilde til kulhydrater før træningen. Efter løb skaber jeg min egen monster recovery shake, der består af Vitargo, Vanilje Whey Protein, Havremel og Frosne Bananer – det er nok 800 kalorier, men det er præcis, hvad min krop trænger til.

SUPPLERER I MED NOGEN FORM FOR STYRKETRÆNING OP TIL JERES LØB?

LS: Jeg kan godt lide at gå i træningscenteret i min frokostpause. Jeg laver aldrig tunge løft, men mine yndlingsøvelser ville være Single Leg Deadlifts, Bulgarian Split Squats and Lunges. Jeg sørger også for, at jeg laver masser af core træning, da dette styrker midtersektionen og forhindre mig i at læne mig for meget forover, når min krop begynder at blive træt i løbet af et løb.

AE: Jeg skadede min ankel sidste år, hvilket stoppede mig fra at løbe i 2 måneder. Siden da har jeg prioriteret at styrke mine muskler og led, især mine lægmuskler og ankler. Jeg udfører bevægelser, der er specifikke for dette såsom Single Leg Squats og Weighted Step-Ups. Det er en kæmpe misforståelse, at du skal udstrække en værre masse før et løb. Selvfølgelig, stræk efter løbet for at forlænge dine muskler, der bliver stramme under løbet, men ikke før. I stedet kan jeg godt lide at gøre det, jeg kalder for “overdrevet løb” til opvarmning. Det ligner stort set spark bagi og høje knæløft.

ALLE LIDER AF FALD I MOTIVATIONEN – HVAD GØR I FOR AT OVERKOMME DETTE?

LS: Det er så vigtigt at lytte til din krop. Hvis du føler dig virkelig træt, tag en hviledag – uden skyldfølelse. Hvis du løber et velgørenhedsløb, skal du trække på dine grunde til pengeindsamlingen. Paula Radcliffe sagde engang ‘med løb, er det som med alt andet i liver. At tænke på hvor langt du har tilbage, indtil du er, hvor du gerne vil være, kan være meget overvældende. Det er godt at lære teknikker, der hjælper dig med at fokusere og koncentrere dig om at gøre det bedste du kan lige nu – for mig, der er det at tælle til 100 i mit hoved, når jeg løber’.

AE: At løbe alene kan være sjælsødelæggende, så prøv at løb med andre en gang om ugen. Kilometerne vil være meget sjovere. Prøv at tilpasse dine løb til en tidsplan, uanset om det er en del af din pendlertid eller sociale tid og husk, at ingen nogensinde fortryder en god træning.

HVILKE RÅD VIL DU GERNE GIVE TIL ANDRE PÅ KONKURRENCEDAGEN?

LS: Kom til løbets startlinje i god tid, så du ikke er stresset og har travlt, da det er det sidste du har brug for. Gør ikke noget på konkurrencedagen, som du ikke allerede har gjort i træningen på dine lange løbeture. Hold dig til planen.

AE: Læg ikke for hårdt ud. Det er virkelig nemt at blive begejstret, men du vil fortryde det senere. Løbet er aldrig vundet i din første 5 km, men det kan helt sikkert gå tabt der.