Low Carb Diæt Og Udholdenshedssport?!

udholdenhedstræning kostplan

For de fleste udholdenshedsatleter står der på uanede mængder carbs på kostplanen.

Men udholdenhedstræning tærer i højere grad på fedtdepoterne, da det er der er mest energi tilgængeligt.

Så måske kunne det være en ide at vænne kroppen til at bruge fedt bedre, ved slet ikke at give den kulhydrater?

Det var tesen blandt en gruppe polske forskere: sammenlign præstationerne for en gruppe cyklister på en high carb diæt og en low carb, keto, diæt.

Forsøget

En gruppe cyklister blev sat til at træne 4 uger på en standard kostplan (C/P/F – 50/20/30) for derefter at blive sat 4 uger på en keto kostplan (C/P/F – 15/15/70).

Efter de 4 uger blev der lavet en max test: 90 minutters mellemhård træning og derefter all out med stigende intensitet. Der blev målt kolesterol, vægt, fedt-%, VO2 max, watt output og LDH & CK enzymer (muskelskadeindikator) løbende og efter testen.

Resultaterne

På standardkosten var kropsvægt og fedt-% stort set uændret. På keto diæten tabte de sig 3 kg kropsfedt og ikke nogen muskler.

Muskelskadeenzymer var lavere ved keto efter max testen (140,1 vs. 178,1).

VO2 max var steget ca. 6% på keto (fra 56,02 til 59,40), mens max watt output var faldet ca. 3% (fra 362 til 350).

Konklusionen

Konklusionen fra forskerne var at en keto-diæt ville være en god ide for udholdenhedsatleter i forberedelsesfasen, hvor fokus ligger på mange og lange træningspas ved lav eller mellem intensitet. En keto diæt vil i denne periode mindske muskelskade, så man hurtigere kan restituere, mens den stadigvæk vil øge VO2 max. Samtidigt forbedrer man kropskompositionen, hvilket er ideelt når man kigger på energiøkonomi under et løb.

Man skal dog have in mente, at en keto-diæt mindsker ens power-output ved høj intensitet, da man har lavere glukosedepoter og lavere glykolytisk aktivitet og effektivitet.

Kilde:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24979615

Kunne du lide denne artikel?

Tak for din feedback